Friday 25 November 2016

Appelsiinikakku

Talvi tekee tuloaan ja klementtiini ja appelsiinikausi on alkanut. Olen puristellut
lapsille mehuja ja kokeilin hiljattain Kinuskikissan kirjasta appelsiinikakku 
reseptiä toistamiseen, mutta
tällä kertaa menin vaihtelemaan aineksia ihan omin päin. Tarkoituksena tehdä
vähän terveellisempi välipalakakku lapsille ja tietysti itsellenikin.

Satutteko tietämään että italialaiset lapset syövät valtavia määriä pipareita ja leivonnaisia. 
Varsinaisia karkkipäiviä täällä ei käsittääkseni tunneta eikä täällä olekkaan vastaavanlaista karkkikulttuuria kuin Suomessa, mutta muuten täällä kyllä tykätään herkutella.


 Yleensä päiväkotiin viedään mukana aamueväät (merendina) joka nautitaan siis aamupalan ja 
lounaan välissä. Tyttäreni päiväkodissa useimmiten lasten eväslaatikosta löytyy 
paketillinen pipareita tai kakkupala.
Itse pakkaan tytölle yleensä mukaan hedelmää, täysjyväkeksejä ( ei makeita eikä suolaisia), kuivattuja hedelmiä tai jopa manteleita. Tyttöni syö näitä runsasenergisia välipaloja mukisematta 
ja viimeksi viime viikolla opettaja oli kehuskellut miehelleni että kaikkien lasten pitäisi syödä niinkuin Luna. 
Kirjoittaessani hykertelen vieläkin tyytyväisenä tästä positiivisesta palautteesta.

Tokihan meillä myös herkutellaan ja tyttäreni onkin varsinainen kakkujen ystävä. 
Yritän aina toisinaan sovellella ohjeita ja muokata kakuista terveellisempiä, välipalaksi sopivia.




 Korvasin kakkua tehdessäni 3 dl valkoisia jauhoja laittamalla 1 dl manteleista rouhittua jauhoa ja
1 dl täysjyväjauhoja. Laitoin rypsiöljyn sijaan Bitontossa (8km kotoa) valmistettua oliiviöljyä ja korvasin 2 dl valkoista sokeria 1,5 desillä ruokosokeria.  Lisäksi korvasin 200g sitruunarahkaa 
1 desillä kauramaitoa.
Kakusta tuli aika makea eli seuraavaan kakkuun taidan laittaa vain 1 dl ruokosokeria ja lisätä mantelijauhoja karheutta tuomaan.

Kakun ainekset ja toteutus, äärimmäisen helppoa :

TAIKINA (Dough)

1 dl mantelijauhoja (almond fluor)
1 dl täysjyväjauhoja (wholemeal flour)
1 dl vehnäjauhoja ( white flour)
2 tl leivinjauhetta (2 tsp baking powder)
ripaus suolaa ( a pinch of salt)
1,5 dl ruokosokeria ( brown sugar)
1 dl kauramaitoa ( oat milk or cream)
2 munaa ( eggs)
1/2 dl oliiviöljyä (olive oil)
1/2 dl itse puristettua appelsiinimehua ( self-squeezed orange juice)
2 appelsiinin kuoriraaste (two orange zest)

PINNALLE (on the surface)

1 dl itse puristettua appelsiinitäysmehua 
(self-squeezed orange juice)

Kakun voi koristella vaikka sulatetulla tummalla suklaalla tai
alkuperäisen ohjeen mukaan kumkvattihedelmillä ( mistä niitäkin löytää???)
Itse jätin kakun ilman koristeita sillä niinkuin kuvasta näkyy oli kakku vaaraksi joutua 
syödyksi jo ennen valokuvaa.

Kakun valmistelu on riemastuttavan helppo. 
Mittaa kulhoon kuivat aineet kaikki iloisesti sekaisin. 
Sitten mukaan kaikki loput aineet ja vatkaimella kaikki tasaiseksi.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan
(tilavuus 1,5 l).
Kypsennä 180 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia. Tarkista kypsyys
coctail tikulla : kun tikkuun ei jää taikinaa kakku on kypsä.

Maistui mainiosti niin kaksi kuin neljä vuotiaallekin välipalaksi
useampana päivänä.

Ja kakkuako ei muka saa syödä joka päivä ?

 


The winter is here and so are the beautiful tasty oranges.
I decided to bake a little healthy cake for my kids.
Please see above the ingredients. 
The making of the cake is super easy :

Just measure all the dry ingredients in a bowl. 
Mix well and add all the rest of the ingredients.
Mix well again . 
Grease a ring cake tin and sprinkle with breadcrumbs.
Pour the dough in the cake tin.

Cook in 180 degrees at the lower level of the oven.

Buon appetito !


No comments:

Post a Comment